Franse keuken met Mevrouw Hamersma

2 maart 2018

Mevrouw Hamersma is niet alleen de vrouw van wijnkenner Harold Hamersma, ze runt sinds een paar jaar ook haar eigen kookboekenwinkel en kookstudio in Amsterdam. En daar, tussen al die boeken en wijnflessen, heeft zij flink wat afgekookt. Een van de recepten die ze bijzonder vaak klaarmaakt voor haar man komt uit de Franse keuken: Saumon au Pistou. “Dit gerecht is simpel om te maken, maar het ziet er spectaculair uit en smaakt geweldig. Mijn favoriet voor als er gasten komen!”. Bon appétit!

Saumon au Pistou, oftewel zalm met basilicum en knoflook

Wat heb je nodig? (voor 4 personen)

  • 2 moten zalm ca. van 3 cm dikte
  • 6 teentjes knoflook
  • Een flinke hand basilicumblaadjes
  • 4 rijpe tomaten
  • 2 lenteuitjes
  • Olijfolie
  • 15 gram boter
  • Een paar takjes verse tijm
  • 1 theelepel piment d'espelette
  • Zout en peper

Aan de slag:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Pel de knoflook teentjes. Pureer de knoflook en basilicum in een mixer-blender, onder toevoeging van 6 eetlepels olijfolie en wat zout en peper, tot een vrij dikke puree.
  2. Snijd de tomaten in partjes. Gebruik van de lente uitjes alleen het witte deel en snijd dat in smalle ringetjes. Breng de tomaat en de uitjes met 1 deciliter water aan de kook in een kleine pan en laat alles zachtjes pruttelen tot de tomaten volledig zacht zijn. Giet de inhoud van de pan in door een fijne zeef en vang de tomatenpuree op in een schone pan.
  3. Verdeel de zalmmoten in twee stukken, verwijder het vel en de graten wanneer nodig. Bestrijd een kleine ovenschaal met olijfolie en leg de stukken zalm erin. Bestrooi de zalm met zout, peper en Piment d'Espelette en leg op iedere moot een klein klontje boter. Zet de schaal in de voorverwarmde oven en bak de zalm 2 minuten in de oven. De vis wordt vanzelf verder gaar door de hete schaal.
  4. Warm de tomatensaus op en breng op smaak met zout, peper, Piment d'Espelette en een paar takjes verse tijm. Laat de saus slechts enkele seconden koken. Verwijder de takjes tijm.
  5. Opdienen: schep een paar lepels tomatensaus op voorverwarmde borden, leg de zalm in het midden en bedek de zalm met de knoflook-basilicum puree.

Hoewel er her en der een toevoeging van Mevrouw Hamersma bij zitten, komt het recept uit het kookboek ‘De spontane keuken’ van Fredy Girardet.

Meer podcasts