Turkse keuken met Fidan Ekiz

15 maart 2018

De Turkse keuken heeft zoveel meer te bieden dan alleen maar Turkse pizza en döner, vindt journaliste Fidan Ekiz. Daarom deelt ze een van haar recepten uit haar boek ‘Fidan’s Family Food’: “Kisir maken wij in de familie voor iedereen die op bezoek komt, omdat het makkelijk is, lekker en fris. Wat overblijft gaat in de koelkast en wordt de hele dag door gegeten.”

Kisir, frisse Turkse bulgur salade

Wat heb je nodig (voor 4 personen)

  • 4 glazen bulgur (koop de zak waar köfte bulgur op staat)
  • 4 glazen gekookt water
  • 1 bos bosui
  • 4 tomaten
  • 2 komkommers
  • 3 theelepels zout
  • 3 eetlepels slaolie
  • 1 theelepel paprika-vlokken
  • 2 eetlepel citroensap
  • 3 uitgeperste citroenen/ eventueel granaatappelsiroop
  • halve bos peterselie
  • 1 krop sla
  • 2 takjes verse munt
  • 1/2 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel korianderpoeder
  • 3 groene pepers
  • Chili vlokken naar smaak
  • Sambal naar smaak
  • Chipotle peper naar smaak

Aan de slag

Doe de bulgur in een grote kom en voeg heet water toe. Sluit de kom goed af zodat de bulgur het hete water goed kan absorberen en wacht 20 minuten totdat de bulgur zacht is geworden. Het water moet ongeveer 2 cm boven de bulgur staan. Snipper ondertussen de bosui, de groene peper, munt en de peterselie fijn. Snijd de komkommers, tomaten en sla in fijne kleine stukjes. Als de bulgur klaar is meng je alles in een aparte grote kom met slaolie, citroensap, zout, zwarte gemalen peper, tomatenpuree, korianderpoeder en komijn. Vervolgens voeg je de sla, peterselie, bosui, tomaten, komkommer en groene pepers toe. Meng wederom alles samen. Zet de kom kort in de ijskast om het fris te serveren. Wanneer de bulgur is afgekoeld, voeg je sambal en of chilivlokken en chipotle peper naar smaak toe.

Bron:

Fidan’s boek ‘Fidan's Family Food

Meer Appie Today Kookt