Surinaamse keuken met Howard Komproe

26 april 2018

Eten en koken spelen een belangrijke rol in het leven van comedian Howard Komproe. Van toen hij als kleine jongen genoot van de kookkunsten van zijn moeder, tot vandaag waarin hij de liefde voor eten wil overbrengen op zijn twee pubers. De Surinaamse keuken is Howard’s favoriet, daarom deelt het zijn recept voor okersoep. Als kind vond hij de slijmerige soep vreselijk. Maar door de jaren heen én door zijn eigen aanpassingen op het recept, is het nu een van zijn lievelingsgerechten geworden.

Surinaamse okersoep

Wat heb je nodig?

  • 2 liter water
  • 200/250 gram zoutvlees
  • 450 gram gerookte kippendij of kipfilet
  • 450 gram verse okers
  • 1 grote vleestomaat
  • 3 tenen knoflook
  • 1 grote ui
  • Paar steeltjes selderij
  • 1 madame jeanette peper
  • ½ theelepel piment korrels
  • 2 a 3 laurierblaadjes
  • handje tayerblad of wilde spinazie

Aan de slag

Breng het water aan de kook en voeg het zoutvlees, grof gesneden tomaat, selderij en ui toe. Voeg daarna ook de knoflook, pimentkorrels, laurierblaadjes en madame jeanette peper toe aan het water. Laat het geheel minimaal 3 uur koken.

Snijd de gerookte kippendij in reepjes en voeg deze toe aan de soep.

Wanneer het zoutvlees helemaal zacht en uitgekookt is, haal je het vlees uit het water. Proef de soep en breng eventueel op smaak met zout en peper. Het zoutvlees heeft de soep al flink op smaak gebracht dus wees voorzichtig met zout toevoegen. Als de soep te zout is, voeg dan wat water toe.

Snijd de okers in dunne ringetjes en de tayerblad in reepjes. Authentieke okersoep is gemaakt met tayerblad maar als je dat niet kunt vinden kun je wilde en/of bladspinazie gebruiken. Voeg de groenten toe aan de soep. Laat het geheel even samen sudderen, tot de korreltjes uit de okers loskomen en van kleur veranderen. Serveer de soep met witte rijst.

Njang Sweetie (eet smakelijk)!

Meer podcasts