De Mexicaanse keuken met Ana Miranda Vergara

10 mei 2018

Ana Miranda Vergara liet op haar zeventiende Mexico achter zich om naar Nederland te verhuizen. Maar de Mexicaanse keuken, die is altijd in haar hart blijven zitten. In haar thuisstad Cancun at ze als klein kind de chilaquiles verdes van haar opa. Terwijl zij met haar zusje nog in het stapelbed lag begon haar opa om 6.00 uur ‘s ochtends al chili’s op het vuur te leggen. De geur brengt Ana gelijk weer naar die tijd. Kortom, een typisch traditioneel Mexicaans gerecht!

Chilaquiles verdes con chile poblano, tortilla’s in groene saus

Wat heb je nodig?

  • 12 tortilla’s (3 per persoon)
  • 2 ‘chiles poblanos’ (poblano chillipepers)
  • 1 blik tomatillo verde (6 groene tomaten in blik)
  • 200 gram feta
  • 100 gram crème fraîche
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • Zout
  • Peper
  • Zonnebloemolie

Aan de slag

Snijd drie tortilla's per persoon in driehoekjes. Tortilla's van een dag oud zijn het beste, omdat deze minder olie absorberen. Eventueel kun je verse tortilla’s even op het aanrecht laten staan om iets uit te drogen. Rooster de poblano chillipepers op het fornuis tot ze helemaal zwartgeblakerd zijn. Stop ze in een boterhamzakje en sluit deze af. Leg ze een paar minuten weg.

Giet voor de saus de inhoud van een blik tomatillo verde met twee tenen knoflook, zout en peper in blender. De poblano chillipepers zijn intussen klaar om te pellen. Dit kan heel makkelijk met een klein scherp mes. Zorg dat ook de binnenkant van de peper schoon is. Haal de zaadjes en draadjes weg. Als er nog wat as erop zit kun je dit met een servetje weghalen, niet afspoelen. Dat gaat ten koste van de smaak. Doe de pepers ook in de blender. Pureer tot er een saus ontstaat.

Zet een pan op een hoog vuurtje met een scheutje zonnebloemolie. Giet de saus erin en laat pruttelen. Breng indien nodig op smaak met meer zout en peper. Zodra de saus aan de kook is, laat je de saus op de allerlaagste stand zachtjes pruttelen.

Pel ondertussen een ui en snijd in flinterdunne ringen. Leg de uienringen te rusten in een bakje met water en zout. Dit om de smaak van de ui minder scherp te maken. Dit kan prima uren van tevoren gemaakt worden. Hoe langer ze rusten hoe beter.

Zet een pan op het vuur met flink wat zonnebloemolie. Bak de tortilla driehoekjes. De tortilla's moeten goed krokant worden gebakken zonder dat ze aanbranden. Bak niet te veel tortillas tegelijk zodat ze lekker de ruimte hebben in de pan. Haal ze met een tang uit de pan en leg ze op een bord met keukenpapier. Als alle tortillas gebakken zijn is het tijd om op te dienen. Leg een portie tortilla’s in een diep bord en schep er een flinke lepel saus bovenop. Leg de als toppings eerst een lepel crème fraiche, dan wat verkruimelde feta en als laatst de uiringen op de saus. Buen provecho!

Meer Appie Today Kookt