Chinese keuken met Hoi Chin

24 mei 2018

Hoi-Chin houdt van mensen en culturen. En waar komen die twee dingen samen? Aan de eettafel natuurlijk. Niet gek dus dat ze naast haar carrière in vastgoed altijd zijdelings bezig is geweest met koken en eten. Helemaal als je erbij optelt dat ze vrijwel is opgegroeid in Chinese restaurants van haar familie. Haar expertise is de Chinese keuken, waar ze zich helemaal in heeft verdiept in alle aspecten en regio's. Met ons deelt ze haar ultieme dumpling-recept

Chinese dumplings gevuld met gehakt

Wat heb je nodig? Voor ongeveer 24 dumplings

Vulling:

  • 500 gram varkensgehakt (eventueel 100 gram lamsgehakt en 400 gram varkensgehakt)
  • 100 gram Chinese groenten of Chinese bieslook
  • 3 el lichte sojasaus
  • 1 el donkere sojasaus
  • 1 ½ tl zout
  • ½ tl witte peper
  • 1 tl geraspte gember
  • 2 tl Chinese rijstwijn
  • ½ tl sesamolie
  • 2 tl maizena

Deeg:

  • 500 gram bloem
  • 400 ml kokend water

Saus:

  • 15 el lichte sojasaus
  • 2 el donkere sojasaus
  • 2 el sesamolie
  • 4 el Chinese azijn
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 pepertjes
  • 1 stengel bosui

Aan de slag

We beginnen met het maken van het deeg. Meng het kokende water door de bloem tot het een samenhangend deeg vormt. Het uiteindelijk deeg mag niet te droog zijn, want we gaan het uitrollen. Te nat is ook niet goed, want dan plakken de dumplings aan elkaar. Voeg dus eventueel meer water of bloem toe. Hoe vaker je het deeg maakt, hoe beter je kunt inschatten wanneer je dumpling-deeg perfect is. Maak een bal van het deeg en laat minimaal 30 minuten rusten onder een vochtige doek.

Terwijl het deeg aan het rusten is, is het tijd om de vulling te maken. Meng het gehakt met de lichte en donkere sojasaus, sesamolie, gember, rijstwijn, witte peper, zout en maizena. Snijd de Chinese groenten of Chinese bieslook in kleine stukjes en voeg toe aan de vulling. Roer het geheel goed door.

Tijd om de dumplings samen te stellen. Snijd de bol deeg in drie stukken. Rol een stuk in de vorm van een worst. Knijp vervolgens bolletjes ter grootte van een walnoot. Druk het bolletje plat en gebruik een houten roller om er ronde schijfjes van te rollen van ongeveer 2 mm dik en een diameter van ongeveer 10mm. Herhaal dit tot je deeg op is.

Het vouwen van dumplings lijkt een vak apart, maar is niet zo moeilijk. Pak een rondje in je hand en leg wat van de vulling in het midden. Er mag best wat in maar je dumplings moet nog wel dicht kunnen, dus probeer uit welke hoeveelheid het beste werkt voor jou. Vouw de dumpling nu bijna dubbel in de vorm van een halve maan. Vorm nu kleine plooitjes met je vingers en vouw de dumplings dicht. Leg de dumplings los van elkaar op het aanrecht op een laagje bloem zodat ze niet aan het aanrecht of aan elkaar plakken.

Om de dumplings te bakken gebruik je een grote pan. Verhit er wat olie in en bak de dumplings aan een kant op middelhoog vuur aan. Als de onderkant goudbruin is, voeg je 100 ml koud water toe en zet je de deksel op de pan. Zo stoom je de dumplings gaar. Dit duurt ongeveer 10 minuten.

Mix terwijl de dumplings stomen de ingrediënten voor het sausje in een kom. Serveer de dumplings direct.

Meer Appie Today Kookt