Griekse keuken met de familie Polichronakis

7 juni 2018

"Kreta staat in Nederland vooral bekend als party eiland, mensen denken gelijk aan 'Oh Oh Cherso'. Wij willen vooral meegeven dat Kreta véél meer is dan dat”, zegt Vanessa in familiezaak Mitsos in Amsterdam. In de keuken zwaait vader Kiri de scepter. Een Griekse scepter: recht voor zijn raap en in een rap tempo. Zo gaat hij dan ook te werk, vinden zijn twee dochters en vrouw. Vandaag deelt hij zijn recept voor Garides Saganaki.

Garides saganaki (garnalen in tomatensaus met feta)

Wat heb je nodig? (voor 2 personen)

  • 8-10 gamba's schoongemaakt
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el oregano
  • 4 el (olijf)olie
  • 1/4 rode peper, zonder pitjes.
  • 100 gram Griekse feta (van geit- en schapenmelk), in kruimels
  • 2 verse rijpe tomaten in stukjes gesneden
  • 8 el passata di pomodoro
  • 50 ml slagroom
  • 5 el metaxa (in een apart glaasje klaarleggen!)

Zet alles op je lijst!

Aan de slag

Maak de gamba's schoon door het darmkanaal eruit te halen en ze in de lengte in te snijden ('vlinderen'). Snij de knoflook en rode peper fijn en doe dit samen met de gamba's, knoflook, oregano en olie in een bakje en laat dit marineren.

Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en doe de inhoud van het bakje in de pan. Keer de gamba's zodra ze roze worden en voeg na 1 minuut de gekruimelde feta toe. Voeg, zodra de feta begint te smelten, de metaxa toe en flambeer kort (hoeft niet). Voeg vervolgens de verse tomaten en tomatenpuree toe en roer goed door. Wanneer de tomaten zacht worden voeg je tot slot de room toe en laat het even pruttelen. Voeg naar smaak peper en zout toe.

De saus is zalig om te dopen met vers brood. Serveer met rijst en een frisse (Griekse) salade.

Kom langs bij Griekse traiterie Mitsos!

Meer Appie Today Kookt