Israëlische keuken met Jigal Krant

21 juni 2018

“Geef Jeruzalem maar aan Ottolenghi, dan neem ik Tel Aviv!”. Jigal Krant is bezeten van Tel Aviv. Nergens wordt het leven uitbundiger gevierd dan hier. ‘In Tel Aviv wonen vrolijke en progressieve mensen. Iedereen realiseert zich dat het leven kort is en geniet van iedere dag’, aldus Jigal. En genieten, dat doen ze vooral met eten. Er wordt gedanst, geproefd en geexperimenteerd zonder taboes of regels. Wat er ontstaat is een culinaire ontdekkingsreis vol pure smaken, zoals dit gerecht met geroosterde aubergine!

Geroosterde aubergine met techina, hazelnoten en granaatappel

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 2 grote aubergines
  • 2 tomaten
  • 1 handje hazelnoten
  • 2 el granaatappelpitjes
  • 2 takjes verse munt
  • 2 el techina / tahin
  • 1 klein teentje knoflook
  • 1 kneepje citroensap
  • extra vierge olijfolie

Zet alles op je lijst!

Aan de slag

  • Snijd de tomaten in grove stukken. Voeg een snufje zout toe en pureer glad met de staafmixer. Laat een poosje staan. Dankzij de pectine ontstaat nu vanzelf een gebonden saus.
  • Rooster de hazelnoten in de oven (8-10 minuten op 180°C) of een koekenpan goudbruin. Laat afkoelen en hak grof.
  • Rooster de aubergines. Dit kan op het gasfornuis of in de oven. Op het gasfornuis: leg de aubergines boven een grote pit. Rooster de aubergines aan iedere zijde door ze regelmatig met een tang te keren tot de schil zwartgeblakerd is en de aubergines gaar zijn. In de oven: verwarm de oven voor op 225ºC en rooster de aubergines op de grillstand in ongeveer 1 uur gaar.
  • Laat de aubergines enigszins afkoelen en peuter de zwartgeblakerde schil eraf. Laat het kroontje zitten.
  • Pers de knoflookteen uit. Meng met de techina en een kneepje citroensap. Voeg steeds kleine scheutjes water toe, terwijl je met een garde of lepel stevig klopt tot je een mooie gladde saus hebt, die ook techina heet.
  • Verwarm voor serveren de oven voor op 120 graden. Zet de borden en de aubergines ongeveer 5 minuten in de oven om warm te worden. Leg op elk bord één aubergine en druk die met een vork enigszins plat.
  • Bestrooi met wat grof zout. Lepel er sierlijke strepen techina en tomatensaus overheen. Bestrooi met de granaatappelpitten, hazelnoten, munt en maal er wat peper overheen. Besprenkel tenslotte met olijfolie.

Meer Appie Today Kookt