Waarom zout en suiker in groenteconserven? En kan het minder?

Klanten van Albert Heijn verwachten geen suiker en zout in ingeblikte groente. Maar het zit er wel in. Hoe kan dit? Van nature zitten in veel producten zout en suiker. Máár…dit wordt ook nog extra toegevoegd. Abel zoekt uit waarom het er überhaupt aan toegevoegd wordt en of het niet minder kan of helemaal weggelaten kan worden.

Zout, dextrose, xylose, glucosestroop... Nog meer suiker, wow.

Albert Heijn heeft mij gevraagd om eens kritisch te kijken...

naar hun producten, diensten en beleid.

Het schijnt zo te zijn dat er in een heleboel ingeblikte producten...

een hele zooi zout en suiker zit.

Dus we gaan eens even naar binnen om de proef op de som te nemen.

Ik heb hier een potje groente. Hier zit, in dit potje, 10 gram suiker.

Had u dat verwacht? -Ik verwacht wel dat ze daar op letten...

op niet te veel zout, niet te veel suiker.

Dat het in bonen zat, daar zou ik niet direct op zijn gekomen.

De rode kool waarvan suikers, per 100 gram hebben we het over: 11,4.

Vind je dat een kwalijke zaak? -Ja, natuurlijk...

omdat je groente haalt. Dan ga je er niet vanuit dat er suikers in zitten.

Heeft Albert Heijn de verantwoordelijkheid om daar iets aan te doen?

Albert Heijn is wel een heel leidende supermarkt.

Die zouden daar wat in kunnen doen, vind ik.

Maar of ze dat willen...

We staan live voor het Albert Heijn Ahold Delhaize-hoofdkantoor...

en we gaan even kijken what's up.

So let's voel them aan de tand.

Hé. -Abel.

Nienke. -Ik ben Bert.

Gezellig. -Gezellig, hoor.

Omdat je groente haalt. Dan ga je er niet vanuit dat er suikers inzitten.

Een eerste reactie? -Ja, heel herkenbaar.

Helemaal aansluitend bij waar we mee bezig zijn...

om zoveel mogelijk zout en suiker uit deze producten te halen.

Jullie vinden ook dat Albert Heijn daar een verantwoordelijkheid in heeft.

In heel veel producten zit van nature al suiker.

Plus wat er nog wordt toegevoegd.

Toch zijn er ook toegevoegde suikers die jullie er nu uit willen gaan halen.

Dus waarom zitten die er überhaupt in?

Het belangrijkste is de smaak, ingeblikte groenten vlakken na een tijdje wat af.

Met suiker en een beetje zout kun je die smaak meer op pijl houden.

Als jullie het eruit halen, wordt het dan vies?

Dan wordt het niet vies. -Nee, dat is niet de bedoeling.

We gaan het er in een aantal stappen uithalen.

Als ik door de Albert Heijn loop, zijn er veel dingen waarop staat...

'zonder toegevoegde suikers'. Maar als die er wel inzitten...

staat het er niet op. Vinden jullie dat niet raar?

In zekere zin zou dat raar zijn, maar er zit heel weinig suiker in.

Als er al zo lang zoveel suiker in zit, waarom gaan jullie dat nu pas afbouwen?

We zijn er al langer mee bezig. We hebben al voor een aantal producten...

het suiker- en zoutgehalte teruggebracht. -Hoe dan?

Dat is gekoppeld aan oogstmomenten, omdat groenteconserven van het land afkomen.

Die worden een keer per jaar geoogst en verwerkt.

Dat betekent dat op dat moment je de receptuur kan aanpassen.

Ja, oké. Precies. -We willen juist...

dat iedereen in Nederland geleidelijk went aan het eten van minder zout en suiker.

Het is wel de bedoeling om dat met alle fabrikanten en supermarkten samen te doen.

Wat is het doel... -Ik denk dat je het wel zo kan stellen...

dat het doel zal zijn om er niks aan toe te voegen.

Doperwtjes zonder acht colablikjes erdoorheen?

Wanneer is het eruit?

Ik zou zeggen, met vijf jaar moet het gebeurd zijn.

Dat we een heel eind zijn. -Ja.

Spreken we elkaar dan weer.

Meer Appie Today Onderzoekt