Wat zijn vezels en hoeveel heb je er nodig?

Vezels zijn belangrijk, maar wat zijn het eigenlijk? En hoeveel heb je er nodig? Lize zoekt het voor je uit.

Hoi, ik ben Lize, we staan in de Albert Heijn en we gaan het hebben over:

vezels.

Niet per se het meest sexy onderdeel van voeding, maar wel een belangrijke...

...want tachtig procent van de Nederlanders eet niet genoeg vezels.

Dus ik ga vragen aan de mensen hier of ze überhaupt weten wat vezels zijn.

Wat is een vezel en waarom zijn die goed voor je?

Rijst, en zo. - En waarom zijn die goed voor je?

Is goed voor je spijsvertering.

Dat gebruik je voor je gezicht om te scrubben en te doen, toch?

Astrid, klopt dit?

Nee, dat klopt niet.

Voedingsvezels zijn belangrijke stoffen voor een gezonde spijsvertering...

...en ze dragen bij aan een verzadigd of vol gevoel na het eten.

Per dag wordt geadviseerd zo'n 30 tot 40 gram vezel te eten.

O, vezel? - Wat dacht je dan?

Ik dacht dat je zei: facials.

Waar denk je dat vezels allemaal in zitten?

Brood. - Rijst, misschien.

Fruit zitten vezels in.

Dat klopt. Volkoren producten, groente, fruit, noten en peulvruchten.

Die bevatten allemaal veel vezel.

Dank je wel, Astrid, voor deze kennis.

We hebben hier een tafel vol vezelrijke producten.

We hebben hier volkorenbrood, witbrood en bruinbrood.

Welke soort brood is het meest vezelrijk?

Gewoon bruinbrood. - Volkorenbrood.

Dat klopt. In volkorenbrood zitten de meeste vezels.

Oké. - Ja, lekker bezig.

We hebben hier pandanrijst, snelkookrijst, basmatirijst en zilvervliesrijst.

Ik heb het idee dat dat de zilvervlies is. Astrid.

Dat klopt, in zilvervliesrijst zitten de meeste vezels.

Volkorengraanproducten zijn gemaakt van de hele graankorrel...

...inclusief het vliesje om de graankorrel en daar zitten juist een hoop vezels in.

Als je wil, kan ik best het nummer van Astrid geven.

Sorry, Astrid, ik heb het geprobeerd. Geschilde en ongeschilde aardappels.

Zou je gaan voor de producten met het jasje of zonder?

Met het jasje. - Waarom zou ik niet precies weten.

Weet je wie het wel weet? - Nou?

Astrid. - Astrid, nou, kom maar op.

Inderdaad. Aardappel met schil bevat de meeste vezel.

Dus ongeschild versus geschild. Wat denk je dat beter is?

Ongeschild.

In de appels en peren met schil zitten de meeste vezels.

Dat is eigenlijk als beschermlaagje.

Hier ligt voor ons het dreamteam van de vezelrijke producten.

We hebben dus 30 tot 40 gram aan vezels nodig.

Wat denk je dat dat ongeveer behelst, qua...

30 à 40 gram vezels?

In ieder geval de twee stuks fruit, vier boterhammen...

...en twee grote aardappels.

Volgens mij moet je dit allemaal inderdaad naar achter werken...

...en nog iets meer rijst en dan pas zit je aan je vezels.

Dat is echt heel veel. - Ja.

Tachtig procent van de Nederlanders komt hier totaal niet aan.

Maar je kan in ieder geval ergens beginnen, dus een lekker stukje brood.

Dank je wel. - Alsjeblieft.

Dank je wel voor het kijken naar het item over vezels.

Mijn naam is Lize, dit was Raymond en we gaan ervandoor.

Meer Appie Today Onderzoekt