Alles wat je wilt weten over zwart eten, en meer!

Zwarte hotdogs, zwarte hamburgers, zwarte pasta… Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is een zwarte variant van. Maar, wat is zwart eten nou eigenlijk en waarom zou je dat willen eten? Dat zoekt Sophie uit in deze nieuwe aflevering van #HUH?!

Zwarte hotdogs, zwarte hamburgers, zwarte pasta's, zwarte ... drankjes, zwarte ijsjes.

Je kan het echt zo gek niet verzinnen of er is een zwarte variant van.

Welkom bij HUH.

Is er iets op food gebied waarvan jij denkt...

HUH?!

Hashtag het! En ik...

ga op onderzoek.

Hoi! Ik ben Sophie.

En leuk dat je kijkt naar HUH?!

HUH?!

Zwart eten, het is een ding.

En wat is een beter moment in het jaar om dat te onderzoeken...

...dan in de zwartste periode van het jaar.

Want wat is zwart eten en waarom zou je dat in vredesnaam willen eten?

Ik kom het online overal tegen, heel Instagram staat er vol mee...

...en blijkbaar maken mensen zelf hun eten zwart en dat kan op 3 manieren.

Namelijk met zwart koraal, maar dat gebeurt niet zoveel...

..want illegaal.

Dat kan ook met inktvisinkt..

...maar ja dat stinkt.

En veruit het meest gebruikt, kan het ook met actieve kool.

Maar..

Wat dit nou is en waarom je dit door je eten zou gooien?

HUH?!

Hey Aldo!

Hey!

Jij als scheikundige kan mij vast uitleggen hoe dat zit met koolstof in je eten?

Absoluut. Maar eerst...

Actieve kool wordt gemaakt van koolstof..

Bijvoorbeeld kokosschil..

..wat dan heel erg wordt verhit, 600 tot 900 graden..

..en daardoor gaat er van alles daarin reageren..

en allemaal stoffen verdampen.

Behalve de koolstof zelf.

Dat is dus wat er over blijft..

Dat is wat er overblijft.

Dat is echt zo zwart als de nacht.

Precies. En omdat er heel veel gassen verdampen..

blijft er heel veel ruimte over...

en zoveel oppervlak, dat er heel veel kan reageren.

Het zuigt bijvoorbeeld alle kleuren op en dat maakt het ook zo'n goede kleurstof.

Oh? Kunnen we dat niet even testen?

Ja hoor. Ik heb namelijk al wat slagroom geprepareerd.

Oh ja, dat is wel lekker wit ook!

Ja.

Daar kunnen we dat wel bij doen...

...en dan gaan we dat kloppen.

Het wordt meteen een soort van.. cementkleur?

Maar ik kan dit dus eten?

Ja hoor!

Ja oke, het smaakt gewoon naar slagroom.

Maar het ziet er zo vies uit.

Ik begrijp gewoon echt niet waarom mensen dit zouden eten!

Dus ik ga nog even verder op onderzoek.

Aldo dankjewel!

En als jij nog even door klopt.. Dan ga ik weer verder!

Hey Wilbert!

Hey, sorry dat ik je stoor tijdens het trendwatchen.

Waarom is zwart eten zo populair?

Na al die kleuren, regenboogtaarten en dat soort dingen, is dit gewoon de volgende stap.

Maar waarom dan zwart?

Nou zwart stond vroeger echt voor heel erg luxe eten en voor onbegrensde mogelijkheden.

Ja en, wat het leuke is, als je eet..

...dan is zicht een van de belangrijkste dingen. Bij zwart heb je geen idee wat je moet verwachten.

Oh! Dus het heeft ook te maken met.. verwachtingspatronen

...en dat je dan denkt, ik heb geen idee hoe het eigenlijk gaat smaken!

Maar hoe zit dat dan?

Ja, zoek dat zelf maar even uit!

Oh, dan ga ik het wel even ergens vragen.

Waar denk je dat dit naar smaakt?

De dood?

Mijn ziel?

Gothics!

HUH?!

Het smaakt naar multivitaminesap!

Hey Wilbert!

Nou je hebt gelijk, ik ben even gaan vragen..

...en mensen verwachten inderdaad iets heel anders bij zwart eten.

Alleen ik vraag mij nog steeds af, waarom zou je eten zwart willen maken?

Nou het ziet er toch heel mooi uit, als je zo'n bord voor je ziet...

met een mooi zwart product erop.. nou dat is gewoon schitterend!

Ja maar, het voelt wel een beetje als veel moeite om je eten helemaal zwart te maken.

Wie zegt dat je het zwart moet maken?

Oh je hebt natuurlijk ook gewoon drop!

Ja nee geen drop, maar paprika en wortel bijvoorbeeld heb je wel in de kleur zwart.

Oh natuurlijk zwarte producten!

Maar hoe zit dat dan?

Ja, ik heb er geen tijd voor om dat helemaal uit te leggen..

Bel de culinaire werkplaats anders even.. want ik moet achter een trend aan!

Oh!

Even bellen, ja!

Hey Marjolein! Hi Sophie!

Natuurlijk zwart eten.. Kun jij mij daar misschien wat meer over vertellen?

Inderdaad, daar weet ik heel veel van!

Kom even langs, dan kan ik je wat laten zien en meer vertellen!

Ja! Ik kom er meteen aan!

Marjolein, ik ben zo snel mogelijk gekomen..

Ik hoorde dat jullie hier bij de culinaire werkplaats niet eten hebben dat gekleurd is...

...maar dat zwart is van zichzelf.

Ik heb een hele kleine selectie voor je hier..

Wij hebben zo'n 90 tot 92 zwarte ingredienten ontdekt.

Die dus niet zijn gekleurd door koolstof of door inktvisinkt.

En dit stukje knoflook, dit lijkt wel een verband knoflookje?

Nee, het is absoluut niet verbrand. Deze is zwart door een langdurig fermentatieproces.

Maar, jij bent zelfs helemaal in het zwart. Wat is nou de charme van deze kleur?

Zwart is gewoon heel erg krachtig..

Als ik met een zwarte wortel in mijn handen sta, dan vragen mensen allemaal aan mij..

'Hey Marjolein, wat heb je in je hand?'

Als ik met een oranje wortel in mijn hand sta, dan loopt iedereen aan mij voorbij.

Dus voor jullie is zwart niet echt een trend, maar meer iets wat leidt tot een gesprek of tot vragen of tot verbazing?

Inderdaad!

Nou, ik begrijp het allemaal een heel stuk beter.

We vinden zwart eten leuk omdat het ons nieuwsgierig maakt...

...we weten niet wat wij ervan moeten verwachten en het leidt tot een gesprek.

Het is een tegenhanger voor al die regenboogtaarten...

...en je kan heel veel producten dus in het zwart krijgen, er zijn heel veel zwarte producten.

En anders, dan maak je ze toch gewoon zwart!

Dankjewel voor het kijken!

Doei!