We LOVE chocolade. Duh. Maar wáárom?

In deze aflevering van #HUH?! duikt Sophie in de wereld van chocolade. Een bijzonder product! Want chocolade heeft een rijke historie, het smaakt goddelijk (althans, dat denkt ons brein) én chocolade leent zich perfect voor experimenten met andere ingrediënten.

Hazelnoot puur

Karamel popcorn

99% cacao

Knettersuiker

Bosbes viooltjes

Wit

Roze chocola

Zo bizar veel keus…

Is er iets op foodgebied, waarvan jij denkt

#HUH?!

Hashtag het!

En ik, ga op onderzoek.

Hey

Ik ben Sophie en leuk dat je kijkt naar #HUH?!

Chocola.

Het is het best verkochte snoepgoed ter wereld.

Je had eerst alleen maar puur en melk en wit.

Maar je hebt nu echt een ontiegelijke variëteit aan smaken en soorten.

En je hebt zelfs roze chocola.

En waar vraag is, is aanbod. Maar...

...waarom houden we zo van chocolade?

maar het is geen hype.

De geschiedenis van de cacaoboon, gaat zo'n 4000 jaar terug...

...naar Centraal-Amerika.

De Maya’s daar gebruikten cacaobonen als geld.

En voor één boon kocht je...

...een appel.

En voor honderd bonen kocht je…

...een kip.

Een paar feiten:

Op Instagram heeft de hashtag #chocolate...

....59 miljoen hits.

Ter vergelijking:

de hashtag #avocado heeft er 7 miljoen.

Er bestaat een International Institute of Chocolate and Cacao Tasting.

Waar echte heuze chocoladeconnoisseurs worden opgeleid.

Én je hebt chocolade:

fashion,

chocoladefestivals,

pizza,

En er is zelfs muziek waar je naar kan luisteren als je chocola eet.

Dus kortom:

Maar,

wáárom houden we zo van chocola?

Chocolade smaakt zoet.

En eigenlijk alle zoete dingen, vinden we van nature lekker.

Behalve dat, leent chocolade zich extreem goed voor

ja voor ‘goed proeven’.

Chocolade zoals het hier nu ligt, is gewoon vaste stof.

Maar je stopt een chocolaatje in je mond, het begint direct te smelten.

En omdat het vloeibaar wordt

verspreiden de smaakmoleculen zich direct over je tong

over je smaakpapillen,

over je smaakreceptor cellen.

Dus je kan chocola eigelijk beter proeven...

...dan bijvoorbeeld een broccoli?

Veel beter.

Wat er nou zo bijzonder is aan chocolade

is die smaakvoorkeur voor chocolade.

En dat ligt aan een stofje dat is: theobromine.

Theobromine is afgeleid van theobroma, godenvoedsel.

Het heeft een licht stimulerend effect...

...en kennelijk registreert ons brein dat effect.

En koppelt dat ook weer aan de smaak van chocolade.

Waardoor we die chocolade iedere keer als we het eten...

...steeds lekkerder en lekkerder gaan vinden.

Dat is een vorm van conditioneren die ook nog eens verder wordt versterkt

door de vele calorieën die in chocola zit.

En ook dat registreert ons lijf als iets positiefs.

Dus je koppelt de energie aan de smaak van chocolade...

...dat maakt het steeds lekkerder.

Daarnaast heb je theobromine en je hebt ook nog eens...

...puur de zoete smaken en bijzonder mondgevoel van chocolade.

Er is hier dus nu een proeverij gaande.

Ik dacht dat dat alleen maar met wijn en whisky gebeurde.

Maar dat gebeurt dus ook met chocola.

Wat bent u aan het doen?

Ik ben aan het chocola proeven.

Ik eet twaalf bonbons op een dag.

Ik zou bijna zeggen: ik ben er aan verslaafd.

Het geeft een lekker mondgevoel.

Ik begin nu al het kwijl langzaam te krijgen.

Wat maakt chocola nou goed?

Het moet niet naar suiker smaken, het moet echt naar chocola smaken.

Meer cacao is beter?

Is wel betere smaak ja.

Remco, ik heb even aan een paar mensen gevraagd,

maar weet jij wat iets nou echt goede chocola maakt?

Nee dat weet ik niet,

dan moet je echt even Caroline bellen.

Hallo Caroline?

Weet jij dat?

Jazeker!

Maar dan moet je echt wel even langskomen om te proeven.

Kom er aan!

Doei Remco, dankjewel!

Hai Caroline, daar ben ik.

Ik ben meteen gekomen.

Je zei iets over proeven…

Ja inderdaad proeven, dat is wel de basis natuurlijk.

En daar gebeurt het allemaal mee,

dan ervaar je ook wat het verschil is.

Ik heb al in mijn leven heel vaak chocola geproefd, maar hoe is dit nou anders?

Chocolade eten is inderdaad iets wat we vaak doen.

Dat leren we ook als kind en dan is het eigenlijk vaak hap-slik-weg.

Chocola proeven is echt met aandacht.

En dat is het leukste als je ook de cacaoverschillen kan ervaren.

Wat ik ook heel veel zie de laatste tijd is repen met 70% cacao...

...99% cacao. Is dat dan beter?

Ik heb hier een mooi voorbeeld om het te illustreren.

Hier zie je verschillende inhoud van wat er allemaal in een chocoladereep gaat.

En waar het uiteindelijk om gaat is niet alleen het percentage...

...want dat is de hoeveelheid. Maar ook vooral de kwaliteit.

Als ik zeg 12% alcohol, dan zegt dat ook niks over de kwaliteit van de fles.

Nee dat zegt hooguit iets over de kater de dag daarna.

Wat je meestal hebt bij grotere producties...

...de normale cacaosoort.

En je hebt bijzondere cacaosoorten...

...die worden op een wat kleinere schaal geproduceerd.

En dat kun je vergelijken met bijzondere wijnsoort.

En daar proef je wel meer dan 600 verschillende aroma’s in.

Waarom zit er dan zoveel verschil in smaak, waar komt dat vandaan?

Nou cacao is ook een sponsgewas.

Planten die eromheen staan of bomen die kan je ook weer terugvinden...

...in de smaken in de cacaoboon uiteindelijk.

We hebber er hier al een aantal op tafel liggen.

Dus we kunnen wat proberen.

Ik zal je een stukje geven.

Dan ruiken we er aan.

Als ik hem dan naast mijn oor houdt en breek...

Dan hoor ik een hele harde snap.

Dat zegt iets ook over de kwaliteit.

Als ik er nu een beetje over wrijf, dan gaat ie smelten.

Dan zie ik voel ik hoe fijn die chocolade is.

Dan leg ik hem op mijn tong en dan laat ik hem echt rustig smelten.

Dit is goed proeven.

Je ziet nu in de supermarkt héél veel verschillende varianten.

Met wasabi en met karamel zeezout… en een supergrote variëteit.

Waarom is dat dan zo?

Dit is ook een heel vertrouwd product, we worden er heel blij van.

En dan is het ook wel heel veilig om daar wat mee te experimenteren...

...en nieuwe smaakjes aan toe te voegen.

Waar chocolade ook thuishoort is helemaal tussen de...

...hele goede whisky’s hele goed wijn en koffie.

En er is natuurlijk een moment voor alles.

Soms wil je gewoon een reep even goed weg-eten.

Maar soms wil je de tijd nemen en kies je iets bijzonders...

...en ga je ontdekken welke smaken daarin zitten.

Ik eet het zo vaak.

En ik had geen idee wat er allemaal schuilgaat achter de chocola.

Psychologisch gezien gebeurt er dus van alles in je hersenen als je het eet.

En dat verklaart voor een deel waarom we er zo van houden.

Maar ook de herkenbaarheid zorgt ervoor dat je het met allerlei spannende ding kan combineren.

En de complexiteit van de cacaoboon, zorgt ervoor dat echt...

...volledig de diepte ermee in kan.

Eigenlijk net als bij wijn.

Dus het is het perfecte product!

Dus daar kan je mooi aan denken volgende keer...

...als je een hele chocoladereep naar binnen schuift!

Bedankt voor het kijken en tot de volgende.

Meer Appie Today Onderzoekt