Haute Frituur

Simpel snacken is verleden tijd. De nieuwste fastfood trend is haute frituur!

Het gaat goed met de snackcultuur in Nederland.

High-end snackbars schieten als paddenstoelen uit de grond.

Mevrouw, een frietje pinda.

De beste chefs van Nederland maken van doodgewone snacks...

ware sterrengerechtjes.

Kijk eens aan, meneer. Een frietje pastrami, alstublieft.

We gaan van fastfood naar haute friture.

Zo heeft Ron Blaauw... Jezus, ik schrik me de pleuris. Oké.

Zo heeft Ron Blaauw zijn culinaire hotdogs...

Robert Kranenborg zijn fantastische hamburgers...

en Sergio Herman zijn chique frieten.

Sergio is hier anderhalf jaar mee bezig geweest, om de beste frieten te maken.

Dat is hogere kunst. Haute friture. -Haute friture, daarom zijn we hier.

Dit wil ik zien, hoor. Ik kan wel een frietje bakken.

Ik zou zeggen: gooi er een portie in.

Ik ga Sergio's Seasonal Special maken.

Deze olie is 180? -Nee, het zal 173 halen.

173. Het gaat om enkele graden, hè.

Ho, ho. Dus je wilt ze van binnen perfect smeuïg hebben, vol van aardappelsmaak...

en de buitenkant moet mooi krokant zijn.

Oké, ze zijn klaar. Zes keer tikken.

Dat mooi het vet er genoeg af gaat.

Zeezout erbij. Goed schudden...

Nee. Sorry, man. Gelukkig is het rustig.

Het frietje gaan we afmaken. En dat frietje, daar hoeft eigenlijk niets meer op.

Perfect krokant, hè. Met de schil er nog aan.

Maar we maken het wel next level nu.

Dit is de currymayonaise, maar dan met ansjovis.

Lekker zout, dat krijg je dan in je frietje.

Het volgende is kimchi, mooi gefermenteerde witte kool.

Superveel smaak. Lekker spicy.

Griekse yoghurt, met wat peper en zout. Dat maakt het weer wat milder allemaal.

En dit is gefrituurde wonton.

Sergio zegt ook altijd: overal moet zo'n crunchy textuurtje bij zitten.

De broccocress, mooie groene afwerking met heel veel smaak.

En de echt mooie spicy killer, de sriracha.

Tot slot: de furikake, mengsel van zeewier, sesam, eigeel...

Wat zit er nog meer in?

Er is ook knoflookgranulaat toegevoegd. -Knoflook?

Is dit hogere kunst of is dit hogere kunst? Dit is haute friture.

Ik ga er een proeven.

Ja, dit is echt een smaakbommetje.

Dit is bijna geen frites meer te noemen. Je proeft zoveel smaken.

Ja, dit is echt heel lekker. -Is het goedgekeurd?

Ja, dit is echt heel goed.

Ben jij benieuwd naar de volgende trend? Volg mij dan op Appie Today.