Flexitarisme

Meatless Mondays en veggie Fridays waren natuurlijk al hot onder foodies. Maar inmiddels raakt flexitarisme steeds meer ingeburgerd. Flexibel met vlees en vis is dé trend! Trendwatcher Naresh ontdekt hoe easy én tasty dit is.

Ik ben Naresh. Welkom bij: Ontdek de Trend.

Deze keer: flexitarisme.

Flexi-wat?

Natuurlijk begin je het jaar met heel veel goede voornemens...

maar eentje daarvan, flexitarisme, is best wel goed vol te houden.

Dus een dagje geen vis, geen vlees, een Meatless Monday, een Meatless Tuesday...

Dat kan toch prima?

Eet jij vaak vis en vlees? -Niet zo vaak.

Ik probeer te minderen, vooral met vlees.

Ik eet wel vaker vegetarisch. -Wat eet je als je geen vis en vlees eet?

Tofoe. -Ik gebruik wel eens tempé.

Soms een vleesvervanger.

Sandra, welkom in mijn keuken. -Dank je. Leuk om hier te zijn.

Jij bent van Just Like Your Mom, vegan catering.

Klopt. We zijn een veganistisch catering- bedrijf. We staan vooral op festivals...

maar doen ook veel artiestencatering en allerlei evenementen.

Jij bent ook vegan, hè? -Ja, al 19 jaar.

Dus 19 jaar lang geen vis, geen vlees, ook geen melk, geen zuivel?

En geen eieren. -Als jij het 19 jaar kan...

kunnen wij vast ook wel een dagje zonder. -Zeker.

We maken eerst een chiliburger, op basis van quinoa, kidneybonen, tomaat, maïs.

Ook lekkere broodjes erbij. Dan wat saus erop, die is gebaseerd op sojamelk.

En vervolgens de burger erop. -Het ziet er al zo vrolijk uit.

Dat is 'm dan. -Dit is 'm.

Mag ik 'm al opeten? -Tuurlijk.

Heerlijk.

Maar Sandra, vertel: Je hebt midden in de nacht nog honger, wat eten we dan?

Vegan kebab. -Dit lijkt nu al kebab, joh.

Is dit ook op sojabasis? -Ja, klopt.

Merk je dat meer mensen flexitarisch zijn?

Ik merk dat er veel meer vraag is naar wat wij doen.

Bij het publiek is steeds meer duidelijk dat het niet hoeft.

Dat je geen vlees hoeft te eten, omdat veganistisch even lekker is.

We beginnen met knoflooksaus. Kebab. -Lekker veel saus.

En dat is 'm dan. Alsjeblieft. -Zo snel alweer.

Dit is echt heel lekker. Ik ben heel benieuwd wat mensen op straat hiervan gaan vinden.

Wil je er nog een paar maken? -Zal ik er een paar maken?

Ik heb burger en ik heb kebab.

Smaakt goed. -Ja, hè? Het is helemaal veganistisch.

Dat proef je niet eens. -Nee, hè?

Ja, het smaakt lekker. -Goed, hè?

Het is geen vlees, het is veganistisch. -Hm. Ik geloof het echt niet.

Diervriendelijke inhoud. -Absoluut.

Het is vegan. O, dan wil je proeven, hè? -Ja.

Heel chill. -Het smaakt heel goed.

Thuis ook koken zonder vlees en vis? Dat kan. Dan moet je hier zijn:

de vegetarische slager. Die heeft er super- veel producten voor. We gaan even kijken.

Nou, we zijn bij de slager, maar het is hier wel iets anders.

Het ziet eruit als een slager, maar het is wel een vegetarische slager.

In een smaaktest scoren de producten vaak vergelijkbaar...

en in een aantal gevallen zelfs hoger dan de vleesvariant.

Dus het is mogelijk om van een 100% vegetarisch product...

iets te maken dat vlees overtreft. -Ik ben heel benieuwd.

We gaan kijken in de keuken van de vegetarische slager.

Ik heb hier al tonijn.

Ik heb er vroeger heel wat tonijnsalade doorheen gejaagd.

Uitje snijden. Nog wat mayonaise erbij. Lekker chunky mengen.

Beleg 'm maar. Ik kan niet wachten. -Ga je 'm nou alleen opeten?

Wil jij ook nog een stukje? -Jazeker. Even doormidden snijden.

Cheers. Lekker... denk ik.

Dit kan mensen overtuigen. -Dit is echt heel, heel lekker.

Compenseren kun je leren. Dagje geen vis of vlees? Geen probleem.

Ben je benieuwd naar de volgende trend? Volg mij dan op Appie Today.