Wat? Gin in je glühwijn?

Dé foodtrends van december: healthy oliebollen, bier bij het kerstdiner, glühgin in plaats van glühwijn en fondue in allerlei smaken. Check het in de nieuwe Ontdek de Trend met Charlotte!

Het is weer december, de feestmaand is begonnen.

En ik ga je vandaag vier leuke trends laten zien die helemaal passen bij de feestdagen.

Ik ben Charlotte, en dit is Ontdek de Trend.

Die Healthy Oliebol, een mooie kans om vroeg aan de goede voornemens te beginnen.

En ik heb het inmiddels lekker koud gekregen, dus ik ga naar binnen voor een warme oliebol.

The Healthy Oliebol, hoe ben je daarop gekomen? -Mensen willen graag gezond eten.

Dus vandaar dat wij de oliebol opnieuw zijn gaan bekijken. We gebruiken geen ei, geen melk...

daarvoor hebben we als vervanging amandelmelk. -En ze zien er ook prachtig uit...

dus ik ga er gewoon eentje pakken van je, en proeven natuurlijk.

Knapperig, veel korst omdat ie zo klein is. Ik proef ook kaneel, echt 'n beetje 'n winters gevoel.

Hij is goed zoet. Ik ben heel benieuwd hoe je deze oliebollen maakt.

Nou, oké. Let's go.

We hebben hier de gist, we hebben de vlozaad en amandelmelk...

en dan gooien we de rozijnen erbij, de glutenvrije bloem, de spa rood.

Laten rijzen, daar maken we een balletje van en die frituren we dan.

En tot slot, rollen we de oliebol in kokosbloesemsuiker en kaneel.

Superleuk om te zien hoe de oliebol gemaakt wordt. En dan heb ik nog een tip voor jou:

Ik zit op 1 januari altijd met een schaal leftover oliebollen, en die moet je zeker niet weggooien...

want je kan er heerlijke wentelteefjes van maken of gebruiken als croutons voor in de salade.

Op naar de volgende.

Fondue, het klinkt misschien ouderwets, maar het is weer helemaal hot...

en je ziet steeds meer nieuwe fonduerestaurantjes oppoppen. En vandaag zit ik naast Lewis.

En jij hebt hier drie verschillende fonduetjes staan. -Jazeker.

Vertel. -Een blauwe kaasfondue...

daar gaat Roquefort doorheen. -Oeh, lekker.

Zo, kijk 'ns. -Nou, ik word verwend hier, ho...

en bijna gevoerd. -Ja, kijk uit.

Ik lek aan alle kanten.

Het is echt superheet, maar wel echt heel lekker en heel rijk van smaak.

Goed, wat hebben we nog meer? -Fondue met jalapeño.

De El Nacho, noemen we 'm, een beetje Mexicaans, gewoon voor de leuk.

Ik ga er gewoon even een nachootje insteken. -Zou ik zeker doen.

Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. -Daar gaan we, hoor.

O, hij is goed heet.

Zo. -Ja?

Echt lekker warm van smaak en vol, en lekker pittig.

Wat ik zo tof vind is dat je zoveel verschillende ingrediënten hebt om in je fondue te dopen...

in plaats van alleen brood. En nu, mijn eigen favoriet: De chocoladefondue.

Ja, gelijk door naar dessert? -Ja, natuurlijk.

Hoort erbij.

Ja, dit is echt mijn guilty pleasure, heerlijk. En wil je nou nog meer fonduetips?

Je kan bijvoorbeeld ook heel lekker Thais fonduen in een tom kha kai...

of vleesfonduen. Eén ding is zeker: Tijdens de Kerst, lekker met z'n allen om de fonduepan.

Dat is het helemaal.

We zijn het natuurlijk heel erg gewend om verschillende wijnen te serveren...

bij een chic kerstdiner, maar wat dacht je van de bier-spijs combinatie?

Ik zit hier naast biersommelier Pepijn.

Hoi. -Hoi, allereerst...

hoe word je in godsnaam een biersommelier? -Daar is een opleiding voor in Nederland.

Maar ik heb vooral heel veel praktijkervaring opgedaan, altijd in de horeca gewerkt...

en op een gegeven moment echt gaan specialiseren in bier.

En daarin ook zeker in bier aan tafel: Bier-spijs combinaties.

Ja, want hoe leuk, met alle speciaalbiertjes in opkomst...

om die nou 'ns tijdens je kerstdiner te combineren met lekkere gerechten?

Bijvoorbeeld bij een fris, subtiel voorgerechtje waarin je vis gebruikt...

daar kan je heel mooi een witbier naast zetten, daar zitten wat citrusachtige tonen in.

Ga je naar een wat steviger voorgerecht, vette vis of charcuterie...

dan mag je daar best wel een tripel tegenaan zetten, wat steviger bier.

En als je naar je hoofdgerecht gaat kijken en je wilt een mooi stoofgerechtje op tafel zetten...

iets met wild vlees, zet je daar een donkerder bier tegenaan...

of je gebruikt dat soort bieren bij je dessert, of als je bijvoorbeeld een mooi kaasplankje wilt serveren.

Ik weet in ieder geval wat ik met de Kerst op tafel ga zetten.

En met jou wil ik heel graag even proosten. -Ja.

Cheers. -Dank je wel. En wij hebben...

nog genoeg te proeven, zie ik zo.

Dus wij gaan hier nog even gezellig door. -Top.

Vergeet glühwein. Glühgin, dat is het helemaal deze winter.

En je ziet gin sowieso overal in terug: In ijsjes, in gerechten.

En vandaag ook in de glühwein. En ik maak 'm met traditionele glühwein.

Zo, lekker vol. Natuurlijk een goede scheut gin.

En om 'm lekker kerstig te maken, doe ik er wat steranijs in, een kaneelstokje...

wat kruidnageltjes, en ik sluit 'm af met een partje sinaasappel.

Ja, en je kan 'm natuurlijk met van alles versieren, hè: Of je het nou met witte wijn doet...

met rode port, of misschien wel met gingerbeer. Maar dit is toch een echte klassieker.

Een heerlijk winters drankje. En lekker sterk.

Kijk ook in 2018 naar Appie Today voor meer inspiratie en trends. Fijne feestdagen.

Meer Ontdek de trend