Voedselverspilling

Nicole vraagt zich af wat Albert Heijn doet tegen voedselverspilling. Robin heeft het uitgezocht en komt erachter dat Albert Heijn er alles aan doet om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Bijvoorbeeld door slim in te kopen. Wat er desondanks overblijft, krijgt een zo duurzaam mogelijke bestemming. Zo schenken we een deel aan de Voedselbanken en verkopen we al geruime tijd onze 'buitenbeentjes': groenten en fruit van goede kwaliteit, maar die door hun afwijkende uiterlijk niet via het reguliere proces in de winkel terechtkomen. Ook kun je eten bij restaurant Instock waar gerechten worden gemaakt van producten die anders verspild zouden worden.

1/3 van het voedsel dat jaarlijks wordt

geproduceerd voor consumptie,

wordt weggegooid.

Hoog tijd om het daar eens over te hebben.

Hee hallo allemaal,

ik kreeg een berichtje binnen van Nicole

over voedselverspilling.

Een heel belangrijk onderwerp natuurlijk

en daarom ben ik Bunnik.

Ik moet hier lopen.

Hai Nicole. - He Robin, kom erin.

Ja dankjewel.

Ik ben eigenlijk wel heel erg benieuwd wat Albert Heijn

achter de schermen allemaal doet om

voedselverspilling tegen te gaan.

Ben je zelf bewust bezig met

voedsel en voedselverspilling?

Ik probeer wel van te voren thuis te bedenken,

wat hebben we nog in huis?

En dan maak ik een lijstje voor die dag.

Ik zie hier bananen liggen,

die zijn een klein beetje bruin.

Die zijn behoorlijk bruin.

Hij is helemaal los.

Maar je kan er nog prima een smoothie mee maken.

Lekker een beetje yoghurt erin.

Ik ben zelf ook heel erg benieud wat

Albert Heijn doet

om voedselverspilling tegen te gaan.

Dus ik ga op onderzoek uit.

Hee Robin! Zoek 't effe uit!

In de winkel wordt al het één en ander gedaan,

om voedselverspilling tegen te gaan.

Zoals deze 35% korting stickers.

En deze.

Of deze.

Én deze

En zo zie je maar,

de hele winkel staat er vol mee.

Want weggooien is natuurlijk zonde.

En zo hebben we ook onze Buiten Beentjes.

Zie hier de puntpaprika's.

Ze zien er net even een beetje gek uit,

maar prima om te eten.

En nog goedkoper ook.

Ik ben hier nu in het verzamelcentrum in Zaandam.

Hier worden restanten vanuit de winkel heengebracht,

zoals lege flessen, kratten, maar ook voedsel.

En dit kan dus allemaal niet meer verkocht worden

en wordt weggegooid.

Liliane, jij bent verantwoordelijk voor duurzaamheid

bij Albert Heijn.

ja, dat klopt.

Nou kan ik mij voorstellen dat mensen denken,

al dat voedsel hier kan dat niet gewoon weggegeven worden

aan iemand of aan de voedselbank

of aan mensen.

Dat mogen we niet.

Dat is wettelijk niet toegestaan.

We willen wel vlees gaan invriezen

op de laatste dag van de houdbaarheid.

In bevroren toestand leveren aan de voedselbank.

En dan kan een cliënt van de voedselbank

het eten op de dag dat hij het ontdooit.

Maar hoe zorgen jullie ervoor dat we niet winkels hebben

waar heel veel over is en wat weggegooid wordt?

Voor voedselverspilling is preventie voor ons heel belangrijk.

Dat we het juiste product naar de juiste winkel sturen.

We weten steeds meer en beter

op welke plek wat wordt verkocht.

En daar houden we rekening mee

om de juiste hoeveelheid te brengen.

Dus hopelijk over een aantal jaren

staan hier een stuk minder kratten om ons heen.

Laten we het hopen.

Er zijn natuurlijk ook heel veel producten

zonder houdbaarheidsdatum,

zoals groente en fruit met een klein plekje.

En daarom werken we samen met het initiatief

Instock

Bij Instock zetten we eigenlijk letterlijk en figuurlijk

voedselverspilling op de kaart.

Gaan jullie dan allemaal zoeken naar voedsel overal,

iets wat weggooid is,

bij mensen thuis in de kliko's.

Nee tuurlijk niet!

We hebben een samenwerking met de supermarkt

en ook met andere groent- en fruittelers.

Producten waar net een klein deukje in zit.

Een stukje uit is.

Of wat bruine blaadjes heeft.

Heel zonde als dit was weggegooid natuurlijk.

En met deze bakfiets wordt dus elke dag:

brood, kaas en eieren opgehaald,

bij de plaatselijke Albert Heijn.

Nicole, we doen dus al een hoop tegen voedselverspilling,

maar we kunnen het nog veel beter doen met z'n allen.

Er wordt namelijk voor 2,5 miljard euro weggegooid

per jaar aan voedsel.

Dit komt neer op 340 euro per gezin.

Super zonde naturlijk.

Dus kijk vooral even,

voordat je iets weggooit,

of je er niet gewoon een heerlijk gerechtje van kunt maken.

Ik ga lekker eten.

Hopelijk vonden jullie het een leuke video.

Volg mij op AppieToday.nl

en tot de volgende keer.

Mazzel! - Doei!

Meer Appie Today Onderzoekt