Røbin zukt ût eut vånût Neurweugeen

Robin zoekt het dit keer uit in: Noorwegen! Daniëlle vroeg zich af hoe de leefomstandigheden van de kweekzalmen van Albert Heijn zijn. Twee vluchten en twee boten verder kwam Robin aan in prachtige maar koude Sandnessjoen, om een kijkje te nemen bij de visboerderij.

Alright, dan gaan we even een kijkje onder water nemen.

Oké nog een keer.

Hee hallo allemaal.

Ik kreeg een berichtje binnen van Danielle.

En zij is een zalmliefhebber

en zij heeft een vraag over onze kweekzalm.

Hee Danielle! - Haai!

Jij had een vraag.

Ja.

Ik was met mijn oma heerlijk aan het eten.

Ik had lekkere zalmpasta gemaakt.

Maar ik hoor tegenwoordig een beetje verontrustende verhalen over kweekzalm.

En hoe de leefomstandigheden zijn van de zalm.

Daar ben ik dus echt heel erg benieuwd naar.

Danielle, hele goede vraag.

En daarom ga ik naar Noorwegen,

waar onze zalm wordt gekweekt.

Let's gooo!

Hee Robin! Zoek 't effe uit!

We hebben nu een kleine tussenstop.

En zo meteen vliegen we door

met het kleine vliegtuigje naar Sandnessjoen.

Het is net half vijf geweest en nou al donker.

We hebben de trein gehad.

We hebben twee keer een vliegtuig genomen.

Twee boten.

Maar we zijn er.

Het is het waar, het is prachtig hier.

Wel koud, maar wel prachtig.

Hallo Ben. - Hai.

We zijn nu op de visboerderij.

Is er niet genoeg wilde zalm?

Nee, er is gewoonweg niet genoeg zalm voor iedereen.

Als iedereen wilde zalm zou eten,

zou deze snel uitsterven.

Waarom kunnen we niet zalm in Nederland kweken?

Bijvoorbeeld in de Noordzee.

Wij hebben schoon water,

koud water,

en met veel zuurstof.

We zijn dus nu bij de visboerderij in Noorwegen.

En hier liggen twaalf grote netten,

met in totaal 1,5 miljoen zalmen.

Ik zie veel vis.

Het ziet er uit als veel vissen,

omdat ze het fijn vinden om in scholen te zwemmen.

Er is dus genoeg ruimte,

maar die gebruiken ze niet?

Ja..

Dan gaan we even een kijkje onder water nemen.

Dat zijn er veel!

Het is maar 2,5% vis en 97,5% water.

We hebben strikte regelgeving over de zorg voor de zalm.

Maximaal 2,5% mag zalm zijn,

de rest is helemaal water.

Dat zijn de regels en daar moeten ze zich aan houden.

Anne-Marie, jij werkt voor ASC.

Ja, ASC een keurmerk.

Het staat voor verantwoord gekweekte vis.

En wat moet een kwekerij nou doen

om een label te verdienen?

Een heleboel.

Ze moeten bijvoorbeeld een gezondheidsplan opstellen,

samen met een dierenarts.

De waterkwaliteit moet goed zijn.

Onder ASC moet de kwekerij dat

heel actief en regelmatig zelf controleren.

Ja en al deze zaken worden goed in de gaten gehouden.

Zo zijn er heel veel camera's onder water.

Wordt er een gezondheidsplan opgesteld.

En dat alles voor onze zalmpjes.

Woeh, jeetje!

Hahaha.

Dat wist ik niet.

En hoe verbeteren jullie de levenskwaliteit van deze vissen?

Met schoon water.

Vol zuurstof.

We geven ze goede voeding.

Er zit dus onder andere visolie in en groentes.

Dit is samengeperst tot een heerlijk vissenmaaltje.

Oké visjes, het is etenstijd.

Bleh! - Hahaha

Hier.

Ik heb ook over luizen gehoord,

die de huid van de zalm aanvreten.

Is dat waar?

We gebruiken schoonmaakvisjes

om de luizen van de zalm te eten.

Dit is de natuurlijke wijze om van de luizen af te komen.

In het wild gebeurt dit ook zo.

En wanneer dit soort dingen niet in orde zijn bij een kwekerij,

verdient het het keurmerk niet.

Nee, kwekers moeten echt aan alle eisen voldoen.

Als zij niet aan de norm kunnen voldoen,

dan mogen zij het logo niet gebruiken.

Nou Danielle, ik heb een goed kijkje kunnen krijgen in de kweekzalm

En dus de zalm die bij Albert Heijn in de winkel ligt.

Dut us Røbin zukt ût eut vånût Neurweugeen.

Hopelijk vonden jullie het een leuke video.

Volg mij op AppieToday.nl.

Ik zie jullie de volgende keer natuurlijk.

En de mazzel!