Groen beschimmeld brood in een verpakking, hoe dan?

Je kent het wel, het is zondagmorgen en je hebt zin in een goed en lekker warm ontbijt. Wat is er dan beter dan een heerlijk broodje, vers uit je eigen oven? Maar wat nou als blijkt dat jouw bij Albert Heijn gekochte afbakbroodjes beschimmeld blijken te zijn?! Dat is niet de bedoeling. Daarom gaat Robin deze keer op pad naar de Dutch Bakery. Daar worden alle afbak broden van AH gemaakt. Daar wordt Robin verteld dat het beschimmelen komt door zuurstof. Er hoeft maar een mini beetje zuurstof bij de verpakking te komen, waardoor het brood kan gaan schimmelen. Gelukkig gebeurt dit maar heel weinig en hebben ze in de bakkerij een goed systeem om te checken op lekkage in de verpakkingen. Zodat bijna alle broden lekker vers uit jouw oven kunnen rollen.

Robin werkt bij de klantenservice van Albert Heijn. Hij wordt dagelijks overspoeld met vragen die hij binnen krijgt via de klantenservice van AH. Om al deze vragen te beantwoorden, gaat hij elke week op pad om het uit te zoeken. Gewapend met zijn vlogcamera, zoekt hij jouw vraag tot op de bodem uit. Daarbij is hem niets te gek! Van de fabriek waarin iets gemaakt wordt, tot aan het schap in de winkel. Vlogger Robin gaat er naartoe. Maar Robin is natuurlijk nooit alleen. Hij vraagt natuurlijk altijd een expert om advies. Zodat jij als klant altijd het juiste antwoord krijgt. Heb jij nu ook iets wat je door Robin graag laat uitzoeken? Reageer dan in de comments, of stuur je vraag naar de klantenservice. Wie weet komt Robin dan bij jou langs om het uit te zoeken. Mazzel!

Nou wil je net een lekker broodje afbakken voor je zondagse ontbijtje.

Zijn ze helemaal beschimmeld!

Hoe kan dat nou?

Hee hallo allemaal!

Ik ben Robin.

En ik kreeg een bericht binnen van Loeke en Chrisje

over onze afbakbroodjes.

En die zoeken we op in Velp.

Ik heb lekker een stokbroodje mee...

dus die kunnen we lekker even afbakken in de oven.

Nou dan gaan we even voorverwarmen.

Nee er zit nog brood in.

Brood in?

Ja.

Het is een oven?

Ja daar moet brood in.

Wie heeft dat verzonnen?

Loeke en Chrisje, ik heb deze broden natuurlijk niet zomaar meegenomen.

Want jullie hadden een vraag hierover.

Ja.

Hoe komt het dat brood in de verpakking beschimmeld?

Nou goeie vraag.

We gaan op onderzoek uit!

Hee Robin, zoek het even uit!

Nou ik ben nu in Tilburg bij de Dutch Bakery...

...en hier worden onze verpakte broodjes gemaakt.

Let's go!

We zijn bij de gist, water, zout en de bloem

en dat komt dan zometeen in deze leiding bij elkaar

en daar wordt het product uiteindelijk gemaakt.

Gist, water...

...bloem en zout.

En bloem.

En dan nog verpakken.

Het deeg is nu klaar. Hij komt dan uit de rijskast...

...en valt dan in de trechter waar het verwerkt wordt tot de lijn

tot de speltbroodjes die we nu aan het produceren zijn.

Want wat ik me nou altijd afvraag:

Hoe kan het dat afbakbrood altijd zo lang houdbaar is?

De manier van verpakken maakt dat het houdbaar is.

Dus wij stoppen geen conserveringsmiddelen in ons brood.

Wij stoppen er geen geur- kleur- en smaakstoffen in.

Ik dacht altijd dat daar wel conserveringsmiddelen…

Nee nee, ho ho!

Er zit geen conserveringsmiddel in onze producten.

D'r zit heel weinig zuurstof in de verpakking.

Bacteriën hebben zuurstof nodig om zeg maar hè...

...tot groei van schimmels bijvoorbeeld te komen.

En doordat dat er niet in zit...

...kunnen we ons brood drie maanden houdbaarheid geven.

Nou werk ik op de klantenservice, eh..

...zie ik deze vraag toch wel af en toe voorbij komen.

Ja hoe verklaar je dat?

Dat kan in verschillende dingen zitten.

Wij proberen natuurlijk zo veel mogelijk alles wat hier de bakkerij uitgaat...

...om dat lekvrij te hebben.

Daar hebben we methodes voor om dat ook te testen.

Dus alles wat eventueel lek is

wordt er meteen uitgehaald.

En eh..

Dus wij weten zo goed als zeker dat alles wat hier het pand verlaat

dat dat dus vrij van lekkage is.

Maar stel, deze komt er op een of andere manier toch doorheen...

...dan in binnen twee dagen...

Dan is het net als met gewoon brood.

Dan na twee dagen, dan is het groen.

Zuurstof is de basis voor bacterievorming.

Dat zit hier niet in, als het goed is.

Als dat er wel in zit, gaat brood gewoon schimmelen.

Ok laten we het testen, kijken of er geen gaatje in zit.

Is goed.

O hij is lek.

O dat zal je net zien.

Maar Ron, hoe gaan we er voor zorgen dat over een jaar...

...dat ik helemaal geen klachten meer binnen krijg over beschimmeld brood?

Ja dat is hartstikke lastig hè.

Als je kijkt hoe marginaal het aantal klachten is dat we hebben...

...we hebben tien klachten op de miljoen verpakkingen.

Dat is waarvan we nog niet eens weten of dat hier gebeurt...

...of tijdens transport of in de winkel misschien.

Alleen ik zou nu niet een twee drie kunnen zeggen: ok dat gaan we eraan doen zodat het...

...over een jaar volledig schimmelvrij is.

Want ja die garantie kun je nooit geven omdat

het proces zo lang is en zo complex

dat ja het kan overal gebeuren.

Het is maar een minidingetje wat erbij komt.

Een minidingetje inderdaad.

Het hoeft maar een speldenprikje te zijn.

Nou Loeke en Chrisje, er zat dus een heel klein gaatje in de verpakking...

...waardoor het is gaan schimmelen.

Hopelijk gebeurt dat niet nog een keer.

Dus het is heel belangrijk dat iedereen voorzichtig met de verpakking omgaat.

Vond je dit een leuke video?

Geef een duimpje, comment hieronder en tot de volgende keer.

Mazzel!

Meer Appie Today Onderzoekt