Hoe wordt toch die lekkere pastasalade gemaakt?

Hoe wordt nou toch die overheerlijke pastasalade gemaakt? Dat is de vraag die Jasper ‘s nachts wakker hield. De hoogste tijd dus om Robin in te schakelen!

In de fabriek ontmoeten de jongens Linde. Zij neemt ze mee door de fabriek, maar niet voordat ze zich omkleden: geef ons twee hygiënische fabrieks-pakken, laat het doek maar zakken!

Wat een herrie! Zet de ondertiteling van deze video maar snel aan, en lees mee wat Linde allemaal te vertellen heeft over het snijproces van de courgettes. Van de courgettes door naar de rucola. Als alle groente fris en fruitig uit de wasstraat is gekomen, gaat het door naar de mengafdeling. Je raad nooit wat daar gebeurt… Ja hoor, het gaat de mengmachine in! Met 150 kilo tegelijk zelfs, dat is genoeg voor 450 bakjes salade. En dat gebeurt in anderhalve minuut, doet dat maar eens na in je eigen keuken!

Komt er dan geen mens aan te pas? Zeker wel; de bakjes worden met de hand gevuld! Daarna worden de bakjes, in een beschermde atmosfeer, dichtgemaakt. De ingrediënten blijven hierdoor langer goed. Nog even een fraai etiketje erop en deze bakjes liggen een dag later in jouw Appie. Klaar om opgepeuzeld te worden.

Hasta la pastasalade!

Hey hallo allemaal! Ik ben Robin en leuk dat je kijkt...

...naar Robin zoek het uit.

Ik kreeg op de klantenservice een vraag binnen van…

Jasper!

Nou ik wil weten hoe deze pastasalade gemaakt wordt.

We zijn bij de fabriek die de pastasalades van Albert Heijn maakt.

Dus laten we het onderzoeken.

Hoe worden pastasalades gemaakt?

Dat kan ik jullie wel laten zien.

Maar dan moeten we eerst even omkleden.

Hier krijgen we dagelijks verse groente binnen.

We zijn op de mengafdeling.

En hier zie je alle ingrediënten die in de pastasalade gaan.

We hebben net natuurlijk de courgettes en de rucola gezien.

Waar komt bijvoorbeeld de pasta vandaan?

De andere ingrediënten komen uit andere fabrieken.

Die krijgen wij hier elke dag vers aangeleverd.

Die pasta, die is al gekookt dus?

Ja die is al voorgekookt.

En als deze ingrediënten gaan vervolgens…

…in de juiste verhouding in een grote bak zoals deze.

Ja, hoeveel gaat daar in? Hoeveel pasta?

Ongeveer 150 kilo.

En daar halen we zo’n 450 schaaltjes pastasalade uit.

Hoe snel gaat in zo’n bak?

We mengen het ongeveer anderhalve minuut.

Dus in anderhalve minuut heb je 450 salades gemaakt.

Zo dat is een stuk efficiënter.

Dat ding misschien even aanschaffen voor thuis.

En dit is hoe het mengsel uit de machine komt.

Ziet er lekker uit toch?

Het ziet er heerlijk uit. Mag ik een hapje?

Daar moet je heel even op wachten.

Dan kunnen we nu gaan kijken hoe dit mengsel…

…in een schaal wordt gelegd aan onze productielijn.

Ik heb trek, dus laten we geen minuut langer wachten!

Op deze lijn worden de pastasalades op schaal gelegd en verpakt.

Zij wegen het af, zij vullen de bakjes?

Ja, met een weegschaal wegen we af zodat we precies weten…

…dat de juiste hoeveelheid van de salade in het bakje terecht komt.

Zoals je ziet zijn de salades nu eigenlijk klaar.

Nu worden de salades dichtgemaakt.

En dat gebeurt onder een beschermde atmosfeer.

Hoe zit het dan met conservering van de salade?

Nou die beschermde atmosfeer zorgt eigenlijk voor een conservering van je salade.

Wat het eigenlijk betekend…

…is dat de lucht in de verpakking, dat we de verhouding iets aanpassen.

Het zuurstofgehalte is net een beetje anders…

…daardoor blijven de ingrediënten net iets langer goed.

Hoe lang is dat ongeveer?

Als ze hier van de lijn afkomen, gaan ze direct door naar het distributiecentrum.

En liggen ze morgen al in de winkel.

Vervolgens zijn ze nog een paar dagen houdbaar.

En als laatste krijgen de salades nog een mooi etiketje erop.

Dan zijn ze klaar om naar de expeditie te gaan.

En ze te laden naar de winkel.

En nou is ‘ie helemaal klaar!

Nu is ‘ie helemaal klaar.

Wij lusten er wel een.

Jasper, aan jou de eer. Het is jouw favoriete salade.

Pak je er ook een voor mij? Of alleen voor jezelf?

We zijn met een team van productontwikkelaars en een productmanager.

Dan kijken we samen met Albert Heijn naar welke smaken we nog missen.

En wat vindt iedereen lekker?

En daarna is het vooral een kwestie van…

…heel veel recepturen uitproberen en proeven.

Eet je dit nu met een ander gevoel?

Want normaal weet je natuurlijk niet hoe het gemaakt wordt.

Echt wel leuk om te weten hoe het nou echt is gemaakt.

Dus we hebben je vraag beantwoord?

Ja zeker.

Als Jasper nou een goed idee heeft…

…voor een geweldig nieuwe salade.

Mag hij dat ook insturen?

Ja hoor, nieuwe ideeën zijn altijd welkom.

Ik ga zeker van me laten horen dan.

Ja, jij gaat even op iets broeden?

Dan moeten we een dagje koken samen.

Heb jij nou een vraag aan de klantenservice van Albert Heijn?

Stel hem in een comment hieronder.

Geef de video even een duimpje…

…en vergeet niet te abonneren natuurlijk.

Mazzel!

Meer Appie Today Onderzoekt