StampPOTJEschaatsen

Het mag dan wel niet vriezen maar toch brengt de Nederlandse winter ons stamppot en schaatsen. Lekker hè? Maar mocht je nou niet zo goed zijn in het laatste, dan helpen we graag je een handje! Ga naar www.ahschaatsactie.nl voor meer informatie. Veel schaatsplezier!

Topkoks die leren schaatsen. En topschaatsers die leren koken.

Twee teams strijden voor het...

Kampioenschap Stamppotjeschaatsen. Lekker!

Team 1: Annemarie Thomas oud-wereldkampioen schaatsen...

en chef-kok Pepijn.

Kun jij een beetje koken, Annemarie? -Ja, ik kan wel een beetje koken...

maar kabeljauw bij een stamppot heb ik zelf nog nooit gemaakt.

Kampioen worden vandaag? -Voor minder doen we het niet.

Ja, die Erik is altijd tweede, hè?

Kijk, en hier is dan team 2 met chef-kok Koen en good old Erik Hulzebosch.

Hoe gaat het? -Hij leert echt super snel.

Echt? Het is geen kunstschaatsen.

Ik heb gehoord dat Erik de schaats geslepen heeft.

Sauteren noemen ze dat. Dat je hem met boter overgiet.

Wat gaan we maken, Koen? -Boerenkoolstamppot met waterkers erin.

Wat zeg je? -Waterkers.

Moet je niet opschrijven, Erik? -Wat is dit?

15 draaien zout erbij.

Precisiewerk, hè? -14, 15, 16, moet je opletten.

Fanatiek hoor, die Hulzebosch.

Dit is wat je gaat maken en waar we mee gaan winnen.

Dit is ook hetzelfde hè, dat waterkers? -Ja.

Even een fotootje maken, hoor.

We staan op het punt om te beginnen met de finale van het Stampotjeschaatsen.

Kok gaat schaatsen, schaatser gaat koken.

Voor het gekookte stamppotje van de schaatser krijgt hij een cijfer.

Dit cijfer vermenigvuldigen we met twee en dit trekken we dan weer af...

van de tijd die de kok gaat schaatsen op de ijsbaan. Begrijp je het nog?

Maakt niet uit, gewoon meeschrijven en het komt allemaal goed.

Oké, we gaan beginnen. Dit is de eerste ronde.

Schaatsers op uw plaatsen... Klaar... Pop.

Daar gaan we, jongen. -Hé, zet 'm op.

Klaar.

Wat voor stamppotje ga je eigenlijk maken? -Nou, eigenlijk niet echt een idee.

Maar dit zit er allemaal in.

Dit is boerenkool met... Dit is iets van... kersachtig iets.

Wat gebruik jij?

Pastinaak en aardappel, daar gaan we een pureetje van maken.

En daar dan andijvie rauw doorheen met karnemelk.

Ik heb denk ik te veel karnemelk.

Wat kan ze schaatsen die Annemarie, hè?

Annemarie heeft haar aardappelen al klaar, zie je dat?

Ben jij nog aan 't aardappelen schillen, joh?

Hij denkt dat hij voor de hele crew moet koken.

14, 15, 16, 17, ho maar, 15 was het.

Maar hij heeft ook wel heel veel aardappeltjes erin.

Doet je dit aan de Elfstedentocht denken? -Nee.

Annemarie gaat nu beginnen met de vis, dat is toch wel een interessant momentje.

Ja, door de helft ja, ja doen. Accelereren, kom.

Wat moet ik nou doen? Wat moet ik nou... O, ik heb wat vergeten.

Yes.

Jongens, nog 10 seconden.

Kom maar, ik ben wel trots, ik ben wel trots. Ziet er goed uit.

O ja, lekker met de vinger. Heel goed.

Ja, stoppen.

We hebben hier culinair redacteur van de Allerhande.

Jij gaat proeven. -Ja.

Vertel even, wat is het? -Stamppotje rauwe andijvie met pastinaak...

en bovenop een kabeljauw met heel lekkere gebrande nootjes.

En Erik?

Gewoon boerenkool, maar dan superexclusief.

Met iets van... hoe heet dat ding? Waterkers, ja.

Ja, en nu het oordeel.

Deze had wat hoger op smaak mogen zijn.

De smaken onderscheiden zich niet zo goed als zou kunnen.

Niet te kritisch hè, ze hebben echt hun best gedaan.

Ik vind het heel erg knap, de andijvie is precies goed.

Ik vind de karnemelk heel verrassend. Het visje is precies gaar genoeg.

Dus deze krijgt van mij een 8,5 en die krijgt een 7.

8,5 keer twee is dus 17 seconden. Dat gaat van jouw tijd afgetrokken worden.

7 keer twee is 14 seconden, dus bij jou gaan er 14 seconden vanaf.

Hard schaatsen. Nu moet je verschrikkelijk hard schaatsen, dan weet je dat vast.

De kookwedstrijd zit erop. Nu gaan we naar het schaatsen toe.

Het kan alle kanten nog op gaan. Hoe staat Pepijn ervoor?

Ja, goed denk ik wel. Zijn bochtentechniek kan zeker beter.

Maar zijn kniehoek is het allerbelangrijkst.

Hoe staat Koen ervoor? -Het is een gezonde kerel.

Dus ik denk, Koen die gaat volle bak weg.

De heupen duwt-ie in de bocht...

dus dan vliegt hij ook de bocht niet uit. Dat moet lukken.

Jij weet natuurlijk hoe het is om echt grote wedstrijden te winnen, hè?

Op een rondje, inderdaad.

Ik heb dat nooit gedaan, één rondje schaatsen.

Elfstedentocht is toch ook één rondje, of niet?

Ja, maar het lachen is nu even voor andere.

In een zo goed als uitverkocht stadion en terecht.

Pepijn start in de buitenbaan. Dat is een voordeel voor Pepijn.

Want hij heeft de reputatie dat ‘ie zo hard van start gaat...

dat ‘ie vaak moeite heeft om de eerste bocht te houden.

En van dat probleem is die verlost.

En wat weten we van Koen? In het blauw.

Van Koen weten we dat íe op hoogtestage is geweest.

Geen officiële tijden, wel dat ‘ie het enorm naar zijn zin heeft gehad.

Koen heeft hier moeite met de binnenbocht.

Koen heeft ook de handicap dat ‘ie die 3 seconden extra moet zien in te lopen.

Publiek, daar ligt het niet aan!

Het ligt ook niet aan de coaching, het ligt ook niet aan Pepijn, nee, het ligt aan Koen.

En die zou het nu eigenlijk moeten gaan doen!

Koen! Nee! Nee, het is Pepijn die dit gaat winnen.

Team 1 in een tijd van 1:11:28.

En Koen daarachter tweede, dat is in dit veld natuurlijk ook niet slecht.

Een tijd van 1:12:04.

Wat een schitterend kampioenschap.

En wat hebben Erik en Koen echt alles gegeven...

maar ze waren net niet goed genoeg.

Er kon maar eentje winnen, of twee eigenlijk natuurlijk: Annemarie en Pepijn.

Fantastisch gekookt, mooi geschaatst...

goed geschaatst en daarom de terechte kampioenen.

Ik zie dat nu de prijsuitreiking begint, dus we gaan over naar de prijsuitreiking.

Erik weer tweede, weer tweede.

Daar gaan ze, ja ja. Ja, dat is toch een mooi moment voor Annemarie.

22 jaar geleden. En daar staat ze weer, op het hoogste podium.

Samen met Pepijn. Pepijn, fantastisch geschaatst. Annemarie natuurlijk heel goed.